Menu Sluit menu
Entre el Cielo y la Tierra

Sobre el proyecto

Vive la última cena de Bouts en su contexto original

Pronto la restaurada Iglesia de San Pedro de Lovaina será, para los amantes del arte y el patrimonio, el lugar donde hay que estar. Allí, gracias al Museo M de Lovaina, podrás adentrarte en la fascinante historia de esta hermosísima iglesia –una de las joyas del gótico brabanzón– y reencontrarte con sus tesoros artísticos: una colección única de obras maestras flamencas que siguen conservándose en su emplazamiento original. Pronto, estos tesoros cobrarán vida y podrás percibirlos con todos tus sentidos a través de unas herramientas digitales excepcionales. Será una experiencia poderosamente innovadora.

Topwerken en hun verhalen

We hebben het onder andere over 'Het Laatste Avondmaal' en 'De Marteling van de Heilige Erasmus' van de Leuvense Primitief Dieric Bouts. Ze behoren tot de absolute topstukken van de Vlaamse Schilderkunst en zijn dus niet te missen als je Leuven bezoekt. Maar ook de Edelheeretriptiek en het Triomfkruis van Jan Borman, de imposante Sacramentstoren, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van “Fiere Margriet” krijgen een plaats in de totaalervaring die M voor je in petto heeft. Ongelooflijke werelden worden tot leven gewekt en je ontdekt de verhalen achter de kerk, haar kunstschatten en de bruisende stad waar ze thuis zijn. 

Sigue leyendo Cerrar 1 minutos estimados

Over Dieric Bouts

Dieric Bouts (ca. 1410-1475), in één adem te noemen met Jan Van Eyck of Rogier Van der Weyden, was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven. Met Nederlandse origine, vestigde hij zich in Leuven, trouwde er in 1448 en bleef er tot aan zijn dood. 'Het Laatste Avondmaal' en 'De marteling van de Heilige Erasmus', twee van zijn iconische meesterwerken, schilderde hij in Leuven, waar de werken nu nog steeds in hun historische setting te zien zijn. Hoewel hij in die tijd nog niet alom bekend was, is de kunsthistorische betekenis van 'Het Laatste Avondmaal' zo groot, dat het werk een absolute must see is voor internationale kunstliefhebbers.

Andere meesterwerken van de kunstenaar raakten door de eeuwen heen verspreid over de grote musea wereldwijd. Hoewel hij in die tijd nog niet alom bekend was, is de kunsthistorische betekenis van 'Het Laatste Avondmaal' zo groot, dat het werk kan uitgroeien tot een absolute must-see voor internationale kunstliefhebbers.

De religieuze taferelen die Bouts neerzet in een realistische en aardse omgeving, heffen de grenzen tussen hemel en aarde letterlijk op. Bouts is in die zin misschien wel de meest exemplarische kunstenaar binnen de 15de-eeuwse traditie die zoekt naar een nieuwe invulling van het mens-zijn. Hij onderzocht de mogelijkheden van realisme en het verbeelden van de echte wereld, zodat de toeschouwer zich beter kon inleven in de boodschap die het beeld moest uitdragen.

Bouts was de stadschilder van Leuven op het moment dat de stad een gigantische stedelijke vernieuwing doormaakte. Net hierom is hij een essentieel kunstenaar voor de ontwikkeling van de renaissancekunst in een humanistische stad als Leuven in die periode.

Sigue leyendo Cerrar 4 minutos estimados